Mijn Reis: Fotografie en Doorzettingsvermogen

Gepubliceerd op 21 augustus 2023 om 21:45

Ontdek hoe ik, ondanks mijn licht verstandelijke en lichamelijke beperking, obstakels overwin met vastberadenheid en passie. Laat mijn verhaal je inspireren en motiveren om je eigen uitdagingen te overwinnen en je volledige potentieel te bereiken

Laat Anderen Je Niet Ontmoedigen, ontdek Je Onbeperkte Mogelijkheden!

Wat veel mensen wellicht niet over mij weten, is dat ik enkele levensuitdagingen heb overwonnen, waardoor volledige deelname aan de samenleving soms een strijd was. Mijn reis begon met de zeldzame aandoening die nu bekendstaat als C.A.R.M., een aandoening waarbij mijn spijsverteringskanalen onjuist zijn aangelegd. Bij mijn geboorte waren mijn slokdarm, twaalfvingerige darm en anus niet met elkaar verbonden en waren ze geïsoleerd. Daarnaast leed ik aan zuurstofgebrek omdat ik geen speeksel kon doorslikken, wat leidde tot een lichte verstandelijke beperking en een milde vorm van het Gilles de la Tourette-syndroom.

Ondanks van deze moeilijkheden was er altijd een bron van inspiratie in mijn leven: fotografie. Als kind fascineerde het maken van foto's mij mateloos, meestal met een wegwerpcamera terwijl ik de wereld om me heen verkende. Mijn droom was om fotograaf te worden, maar vaak kreeg ik te horen: 'Dat is onmogelijk.'

In mijn tienerjaren liep ik stage in Noorderdierenpark Emmen, waar ik met plezier werkte. Mensen merkten op dat ik een bijzondere band had met dieren en dat ik hun gedrag goed kon observeren. Dit gaf me het vertrouwen dat ik wel degelijk iets kon bereiken. Mijn verlangen was om te werken in een dierentuin, maar mijn speciaal onderwijzer vertelde me dat ik bioloog moest worden, en wederom werd er gezegd: 'Dat kun je niet.'

Toen ik op zoek was naar een nieuwe stageplek, wilde ik mijn passie voor fotografie volgen. Helaas kreeg ik opnieuw te horen: 'Dat kun je niet!' Dit raakte me diep omdat fotografie mijn ware liefde was, en het digitale tijdperk was net begonnen.

Uiteindelijk koos ik voor een stage bij een installatietechniekbedrijf en ontdekte ik mijn vaardigheid voor techniek. Ik behaalde zelfs twee diploma's op het gebied van installatietechniek. Gedurende enkele jaren werkte ik als loodgieter, maar mijn lichaam begon te protesteren, en op mijn 24ste moest ik afscheid nemen van dit vak.

Wat ik leerde uit deze ervaring is dat als je een passie hebt en een doel wilt bereiken, niets onmogelijk is. Dit besef bracht me uiteindelijk terug naar mijn liefde voor fotografie. Hoewel ik verschillende banen heb gehad, waaronder beveiliging en bij Fokker Aerostructures in Hoogeveen, werd ik opnieuw beperkt door ernstige buikpijn.

Op mijn 26ste stortte ik me volledig op fotografie terwijl ik herstelde in de ziektewet. Tijdens deze periode kreeg ik eindelijk de gelegenheid om me te wijden aan de wereld van de fotografie en begon ik met enthousiasme te fotograferen om mijn tijd te vullen.

2022 maakte ik een levens veranderende keuze: ik onderging een stoma-operatie om mijn leven weer normaal te kunnen leiden. Ook besloot ik dat als mijn gezondheid verbeterde met een stoma, ik mijn eigen fotografiebedrijf zou starten. In oktober 2022 lanceerde ik Mark Nederhoed Fotografie. Bijna een jaar later kijk ik met trots terug op wat ik heb bereikt.

Laat je nooit ontmoedigen door de woorden van anderen. Jij hebt de kracht om te bepalen wat mogelijk is en wat niet. Heb vertrouwen in jezelf en je dromen, want zoals mijn verhaal illustreert, kun je veel meer bereiken dan je ooit had gedacht. Doorzettingsvermogen, inspiratie, licht verstandelijke beperking, lichamelijke beperking, obstakels overwinnen.

Reactie plaatsen

Reacties

Ineke Hollestelle
een jaar geleden

Ik heb een stukje leven van jou mogen volgen en heb diepe bewondering voor je. De laatste jaren ben je zelfs met hele grote sprongen naar dit resultaat gekomen. In de eerste plaats als mens en dan je werk. Dat laatste doe je met zoveel liefde, dat het eigenlijk heel gewoon lijkt, wat je doet. Maar het is niet gewoon: het is klasse!!

ernst van rossum
5 maanden geleden

Mooi foto werk, ben onder de indruk.